Kamni, dim in ogenj

Z mojim imava večkrat debato o denarju. In mojem nesmiselnem zapravljanju le-tega. In njegovih komentarjih v stilu: meni takšne stvari pač nič ne pomenijo. 

Read more »

Ljubljenci bogov

Danes, na velikonočni ponedeljek (glej spodaj) pišem o bogovih. Ni o tistem bogu, ki se mu imamo zahvaliti, da smo danes lahko doma (pusti filozofiranje za enkrat drugič). Je o drugih bogovih, grških, antičnih. Tudi v to debato se na tej točki ne bom spuščala, se je pa z veseljem lotim kdaj drugič (religiolog itd.)

Read more »

Vstati z drugo nogo

Recimo, da vsi poznamo tisti ukaz, naj gre revež nazaj v posteljo in vstane z drugo, desno nogo. Včasih se zgodi, da imam slab dan, ne nujno danes. Včasih že vem, da bo slab dan, včasih mi postane hitro jasno, spet kdaj pač traja malo dlje, da dojamem. Na tisti dan mi gre vse narobe. Brcam se ob vse možno, spotikam, padam, letijo mi stvari iz rok, ne znam najti besed, stavkov, slabe volje sem in zadirčna, ne znam komunicirati, poslušati. Po možnosti se isto dogaja še komu drugemu v moji bližini. Recept za katastrofo. Še posebej na tak dan se rado zgodi, da bi najraje zavrtela dan na začetek in a) ostala v postelji ali b) začela vse od začetka. No, v tem primeru je trajalo nekaj časa, da sem dojela, katera je skrivna sestavina. Bom razložila na primeru. 

Read more »

Knjiga in jaz

O tem, kako berem sem že pisala. Branje mi je pogovor z avtorjem, z junaki, skušam razvozlati zagonetko, s katero zavozla in odvozla zgodbo, učim se jezika, ki je nov v vsaki zgodbi. 

Read more »

Sramežljivci, ekstroverti in introverti

Spet se vračam v tišino, tihe zapiske dnevnika Quiet, k introvertom. K izboljšanju mojega položaja kot introverta, položaja vseh introvertov na celem svetu, predvsem pa k izboljšanju sebe kot introvertke, bolj pristne, resnične, ponosne, prave.

Read more »

Leto dejanj

Na začetku letošnjega leta se je ponovil priljubljeni hešteg. #toletobomoje. Prisoten je bil v izzivih, prisoten je bil pri prodaji, postavljanju ciljev vse od prehrane in obvezno perfektnega videza našega dobrega, starega, izmučenega telesa. Bil je povsod. Včasih mu je sledil drug hešteg. #česiupaš. Osebno sem ga raje dodajala skupaj z #čeneboprejkonecsveta. Raje nisem izzivala usode, sem pa več kot pripravljena stisniti do konca, ne bom obupala, tudi če bo letos res konec sveta. Ker nikoli ne veš in upanje umre zadnje. Besednih zvez primernih za posluha polne lojtrice je čez glavo. 

Read more »

Finance: naslednja epizoda

Živim drugi mesec brez nakupov. Ni bilo tako težko ignorirati vseh vabil (beri: reklam) na Instagramu med scrollanjem. Težje je bilo iti v trgovino in potegniti črto, ločnico med kaj potrebujem in kaj hočem samo za zabavo. Kje je meja med kupovati osnovne potrebščine (kamor Nutella sodi, jasno) in zdaj spet po nepotrebnem šopingiram, zato da si zapolnim tisto luknjo. Knjiga za tamalo? Ima jih miljon, ni obvezna za v šolo ali vrtec, torej ja ali ne? Čaj zame? Običajno sem jih razvrstila. Neki posebni čaji iz čajnice so nakup. Zeleni, črni, metin, ingverjev čaj iz supermarketa - obvezno, del nakupovanja hrane. Zdaj sem flirtala s Pukkinimi čaji v DM. Za lažje spanje, matcha čaji, čaji za ljubezen z vrtnico, kamilico in sivko. Cedijo se mi sline samo, ko pomislim. To je moje malo razvajanje, uživam v pitju čajev, tudi naredim si jih rajši sama, ko da bi mi jih pripravil nekdo drug, to je moj cel ritual. Kaj naj zdaj s tem čajem? Naredila sem kompromis. Za boljše spanje in boljšo prebavo - ok, tisto razvajanje z vrtnico bo pač moralo počakati. Nisem ravno na točki praznega predala s čaji, če smo iskreni. Ok, če smo čisto iskreni bosta kmalu morala biti dva predala, ker je en preveč poln in se še komaj zapira. Ok, mogoče tudi tistega za lažjo prebavo ne bi nujno potrebovala že kar ta mesec .... 

Read more »

Čez potok, ne čez most

Trdne, svetlomodre platnice, 256 strani. Na dragocen, vreden, gladek, svetleč papir sprintane zgodbe in narisane risbe. Pri nas jo je izdala založba Sodobnost. Govori o najstništvu, tako v živo, tako grdo, iskreno, lepo, da se te mora dotakniti. Vsakega izmed nas. 

Read more »

Korak nazaj za naprej

Dobrodošli nazaj, med tihe dnevniške zapise. S to temo se javljam tretjič. Odgovarjala sem na vprašanja, ki se pojavljajo v Quiet Journal, ki ga je uredila Susan Cain, avtorica knjige o introvertizmu s slovenskim naslovom Tihi. 

Read more »

Motivacijski grižljajčki

Takrat, kadar hodiš korak za korakom, brez namena, brez končne točke, sam stopaš tja, kamor lahko, takrat si vedno presenečena nad končnim rezultatom. Naj bo to dobro ali slabo presenečenje, cilj ni pričakovan. Na tak način sem se zaljubila v norveščino, korak za korakom. Na tak način sem prišla do spletne strani, do bloga, do imen za vsak zavihek posebej, za idejo za vsak članek posebej,... Bolj kot sem hodila, več kotičkov, kamor bi lahko kolikor toliko varno stopila, sem odkrila. Delati na sebi pomeni biti ves čas prisoten, opazovati, popravljati, padati, ampak se obvezno tudi znova pobrati, sicer bi naredili bolj malo, pa še tisto sebi v večjo škodo kot dobro.

Read more »

Mesec brez nakupov?

Finance so očitno postale tema, h kateri se bom vsaj še nekaj časa vračala. Pride še več, bolj kot se boste vpletli, več bom imela snovi za prežvekovati, več misli bo prišlo ven. In bolj bodo relevantne, predvsem za vas.

Read more »

Vaška norica

Obljubila sem razlago imena. Zakaj Village Crazy Lady, zmešana vaška gospa, vaška norica? V resnici jih vsi poznamo, samo imenujemo jih majčkeno drugače (zmešana Joži?). Običajno nimajo dobrega prizvoka, kar pa ne pomeni, da so vedno bile slabe osebe. Samo izstopale so, niso se držale napisanih pravil, tisto, kar je veljalo za ostale, so namenoma kršile, delale obratno, dramo, zdraho, se oblačile drugače, bile glasne, ko bi morale biti tiho in obratno. Ponavadi samske, občasno s kokošjo za domačo žival. Oglejte si film Timbuktu (2014), spremljajte lik po imenu Zabou. To je vaška norica. Lahko si ogledate tudi Moano in njeno babico, ki dejansko frazo tudi uporabi. Njen razlog, zakaj se obnaša tako čudno. Zakaj pleše ob morju, ko bi morala stati v vrsti z drugimi. Vaške norice niso nekaj novega, v antropologiji so tudi dovolj poznan fenomen, samo pod drugimi imeni se skrivajo. Je filter za kulturo, pravila, pritiske (tukaj berite Freuda, Freuda in še malo Freuda). V nam bližnjih časih je bila temu namenjena vloga dvornega norčka. Bil je nekdo, ki je bil kralju blizu, govoril resnico, ne da bi mu zato odsekali glavo. Bil je hec, a so vsi vedeli, da ni. Smejali so se vicu, ki je bil več kot le 70% resnica. V današnjih časih se ta fenomen večkrat pojavi za pusta. Namesto ene osebe je to ritual (imeli so ga tudi drugje, drugi kraji, drugi časi, nismo tako zelo izvirni). Ko si lahko tisto, kar si v resnici, pa nočeš ali ne smeš biti, v glavi drugih, predvsem pa v svoji glavi. Naša glava je vedno večji problem kot realnost.

Read more »

Kulturologinja sem.

Zadnje čase se mi zdi, se vrtim okoli družbene analize, s tem mislim predvsem se vrtim tukaj. Nekaj je že zunaj, nekaj še bo. Po izobrazbi sem kulturologinja in na vprašanje kaj je to, težko odgovorim. Tudi profesorji kulturologi težko odgovorijo na enostaven, kratek način, brez razlag, brez teorij, zgodovine, primerjav. Kako torej zaposliti nekoga, ki je svoje znanje osnoval na tako težko oprijemljivem temelju? Za antropologe nekako že vemo, vsaj približno je beseda bolj v širšem obtoku, kot kulturolog. Vseeno, kje se lahko zaposli antropolog? Če že ne potuje nekam v Afriko, Polinezijo, na oddaljene otoke in tuje jezike, h kulturam, kjer nimajo računalnikov, telefonov, stranišča so še zunaj hiše? Mi vemo, ampak drugi ne, družba ne, delodajalec ne. 

Read more »

Denar in družba

Vsi vemo, da sem zadnja oseba (+/- deset oseb), ki lahko govori o financah. Ne, ker jih nimam, ker nimam izobrazbe, ker jih pač ne znam. Niti približno. Ne znam ne matematike, ekonomije in imam KARKOLI DRUGEGA na planetu raje, kot ta dva predmeta, vključno s pajki in ščurki. Ampak, kot sem rekla, dotaknila sem se občutljive točke in to je nekaj, kar imam precej rada. Drezati tja, kamor ne smem. 

Read more »

Vse najboljše meni

Moja 2020 božična zaobljuba je bila, da bom postala bom introvertna. Ne, da bom bolj introvertna kot sem, ampak da bom bolj pristno introvertna. Ko bo preveč, bo preveč. Povedala bom na vljuden način, asertivno, razumno. Užaljenost in čustva drugih niso in ne morejo biti moj problem, moja čustva, moja užaljenost. 

Read more »