Pozdravljeni na blogu.

 

Sprehajam se med različnimi temami, nekaj se jih ponavlja. Vsak mesec objavim eno temo o introvertih, izpolnjujem delovni zvezek, ki je nastal na knjigi Tihi (Quiet) Susan Cain. Izpolnjujem vprašanja in zapisujem misli. 

 

Preostale objave bi lahko razdelila na tri sklope: 

- o knjigah,

- osebno, o meni,

- projekti. 

 

Čeprav je vse o meni, v vseh nekaj filozofiram in razmišljam, o sebi, o drugih, navezujem, povezujem. Težko naredim te sklope ostro ločene, samostojne. Vsega je malo povsod. 

 

Rada ustvarjam, rada organiziram, rada pišem, rada berem. To tukaj so stranski učinki vsega tega. 


To je stvar umetnosti

Kriminalni romani, detektivski romani. Postajajo popularni, ni res? Končno so postali hit tudi v Sloveniji. Mislim, končno imamo slovenske avtorje kriminalk. Golob, ne? Aja točno, pred tem smo imeli že Demšarja, zdaj vzpostavljamo dva tabora, en ali drugi. Ne vem, če sem iskrena, ju težko primerjam, oba pa požiram z velikim veseljem. Letos smo imeli čast spoznati tudi slovensko kraljico kriminalk. Vsaka čast, res, ponosna sem na to, da imamo žensko, ki tako neobčutljivo, krvavo, direktno opisuje vsak mali delikventni korakec, še bolj bi bila vesela, če bi nastopala detektivka, ne pa sami moški. Ampak okej, imamo jo. In v resnici je dokaj dobra, vseh 400 strani z lahkoto prebereš v enem dnevu.

Read more »

Aleksandrija

... ukana s štirimi kartami v obliki romana; denimo, da bi vse štiri zgodbe nataknil na skupno os, vsako pa posvetil eni izmede štirih strani neba.  - Pursewarden

Read more »

Prebojnik v kulturi

Gladwell se mi obeša po stenah. Susan Cain, avtorica Tihi, moji dragi introverti, redno sodeluje z njim. Na Masterclassu lahko poslušamo navodila o pisanju, ki jih je pripravil Gladwell. Slišim, berem citate, misli, ideje, ne da bi ga iskala. Vrtim se v njegovem krogu, zato se mi je zdelo fere, da see z njim še sama spoznam ena na ena. Potem se občasno brcam v rit, zakaj, zakaj moram komplicirati, namesto da bi vzela njegove knjige v roke drugo, ko sem o njem slišala? Učim se na teh napakah, in na veliko kopičim knjige okoli sebe, od vseh, ki jih še moram spoznati ali pa spoznati bolje. Gladwell me je namreč očaral, zelo. Kdo ve, kaj vse me še čaka.

Read more »

Čustva

Tokrat o temi o kateri razmišljam že nekaj časa. Nisem imela pravih nog, na katerih bi jo lahko odprla, komentirala. Delila navzven. Znotraj se z njo dajem že nekaj časa. O čustvih bom namreč govorila. Začela bom z mislimi in vprašanji, s katerimi sem začela, potem pa se obrnila na dve knjigi, eno o vzgoji in drugo terapevtsko o čustvih. Ena je dobra, druga nekoliko manj. Besedilo bo obsežnejše, ampak z več informacijami in ključnimi točkami. Mogoče se v prihodnosti k tej temi še vrnem. Znotraj je še nisem predalala, nikoli ne vem, kje bom pristala. 

Read more »

Zanič knjige

Obstajajo zanič knjige. Nekatere so samo nekvalitetne, tiste z zlajnano zgodbo, dolgočasnim, amaterskim stilom, neizvirnimi, celo napačno uporabljenimi besedami. Obstajajo tudi slabi prevodi. Obstajajo zgodbe, ki so posebne, iskrene, brez zadržkov, govorijo o tabujih, krvavih fikcijskih umorih, da ne govorim o Loliti. Kaj narediti s takšnimi knjigami?

Read more »

Faze razseljenstva

V Sydneyu so nas v prvih dneh uvajanja naučili, da obstajajo tri faze selitve. Prva faza je faza medenih tednov, the honeymoon phase. Vse je noro dobro. Fantastično! Sonce sije, vse je novo, poiskušamo novo hrano, spoznavamo nove ulice, tipe arhitekture, učimo se novih besed. Enkratno je, zanimivo, čudovito. Tukaj bi lahko ostali večno. Kot zares dobre počitnice. 

Read more »

Majhne stvari

Večinoma raje berem kot bralec, ki ga Umberto Eco imenuje drugostopenjski bralec. Ne berem zato, da bi izvedela, kaj se dogaja. Ampak berem zato, da se pogovorim z avtorjem in razvozlam, kako je povedal svojo poved. Zato imam rada Hemingwaya. Ne zaradi zgodb, temveč zaradi njegovega načina pripovedovanja. Spletanja vrvi v čudovito preprogo, če hočete. 

Read more »

Lege življenja

Stigmo sem mogoče že omenila na glas, ali pa sem o njej samo potiho razmišljala. Nekje tam, kjer sem pisala o lastnih vedno večji kilaži. Mogoče sem omenila Goffmana. Brala sem ga na faksu, pri eni bolj simpatičnih profesoric. Ne vem kakšno je ozadje, ampak nekako sem se znašla ali na zagovarjanju ali višanju ocene izpita/seminarske/eseja, kdo bi vedel. Pogovarjali sva se o Goffmanu in njegovemu delu Stigmi. Eden res luštnih pogovorov, ideje, komentarji, teorije, primeri, besede so kar tekle, z ene in z druge strani. Na koncu se spomnim, so mi gorela lica, kot da bi govorila o zaljubljencu, ne že mrtvemu sociološkemu teoretiku (mimogrede, to se mi dogaja večkrat, avtorji so moje velike ljubezni). Preberite si Goffmana, enostaven je. Ker to je ta problem. Tisti zares dobri, naredijo tisto vsem nam splošno znano kulturno okolje tako enostavno. Preveč enostavno. Ne uporabljajo velikih strokovnih besed, ki jih niti strokovnjaki ne znajo prebrati. Ne skrivajo se za zapletenimi teorijami, miselnimi skoki. Vsak lahko sledi, vsak lahko razume. Vsak pozna, ker živi, posredno ali neposredno. Hitro se nam zgodi, družboslovnim 'strokovnjakom', da se nas torej ne potrebuje. Pa mislim, da nam bo še vedno pomembno, da se nas razume, kot da nas ne razume nihče, pa potrebujejo vsi. Nismo take sorte, z ljudmi se namreč ukvarjamo. 

Read more »

Branje za mlajše

Precej berem. Imam tudi malo hčerkico, Klaro Sofijo. Trenutno je stara dobri dve leti in pol. Kako bom preživela, če ona ne bo brala? 

Read more »

Dragulj in simbolno

Ko govorimo o kristalih, lahko govorimo precej različnih jezikov. Ni nujno da se dve, ki kristale nakupujeva na veliko, strinjava, imava isto mnenje, ne le o lepota in priljubljenosti, ampak o delovanju samih kamnov. Kristali so meni del religije, ki jo dojemam kot osnovni del kulture. Niti približno se ne gre za prav in narobe, gre se za nekaj večjega od posameznika, hkrati pa pove o tem istem posamezniku veliko več kot bi lahko povedal sam, brez religije. Ne govorim o institucijah, da smo si na jasnem. Govorim o prepričanjih. Govorim o miselnosti. Tudi nogomet je religija, zadnje čase vedno več tudi hrana - veganizem, naprimer.

Read more »

Zusak

Na Zusaka sem še prav posebno navezana. Je Avstralec, tudi sama sem ga spoznala v Avstraliji. Tako kot tukaj, si lahko tudi tam, v Sydneyu, v trgovini imenovani Coles, kupil vse, po čemer ti je zahrepenelo srce. Malo kruha, kakšen prašek, že zmešana in pripravljena zmes za čokoladne piškotke, zavita tako, kot pri nas Poli salama, tista ne narezana. Samo še stiskaš in odrežeš pri debelini, ki ti najbolj ustreza. Ali pa ješ surovo, nihče ne obsoja. Skoraj pri blagajnah je kupec lahko naletel na knjige, revije, pobarvanke, plišaste igračke, itd. Knjižnico sem hitro našla, knjig pa nisem kupovala, vsaj ne na začetku. Vse je precej dražje, knjige so cenejše. Precej. Knjigarne so večje, precej. Pol City Parka velike, naprimer, Muller v BTC-ju, naprimer, tri nadstropja, z luknjo v sredini, mizicah na obrobju ob ograji, pa še kavo si lahko naročil. Prelistal knjigo, in jo mogoče prebral. Imeli so ločene knjige, ki si jih lahko bral, ter varno zavite tiste, ki si jih kupil lepe in nedotaknjene. Mini raj na zemlji. Moj najljubši kotiček je bila stena s klasiki. Same lepe, a komaj nekaj dolarjev vredne. Za papir, več ne. Avtorske pravice so potekle. Ampak knjig nisem kupovala, vsaj ne na začetku, življenje je že tako dovolj drago. 

Read more »

Tesnoba

To je recenzija. O, kar sem mislila vsako sekundo branja in še kar precej sekund po tem, ko sem končala, je moja nova najljubša knjiga. Potem sem šla (žal?) brat naslednjo knjigo. Fredik Backman. Ti baraba. 

Read more »

Umik. Pobeg. Počitek.

Kakšno naključje, da se današnja vprašanja dokaj do perfekcije ujemajo s temo, ki sem jo želela deliti. Spet o introvertih. Moja tema je dokaz, da pravzaprav še ne govorim dovolj, ne težim dovolj, ne ponavljam in ne razlagam dovolj.

Read more »

Iskreno kontroverzno o številkah

Danes smo 2. maja. Že nekaj časa imam v mislih tole objavo. Pa se spreminja dejanski kontekst, moja situacija, moje želje, odločnost, številke načeloma kljub trudu in želji ostajajo iste. 

Read more »

Zmenek s knjigo

Postajajo popularne, po svetu že nekaj časa, zdaj prihajajo k nam. Feliks trgovine, založba Učila International, d.o.o. jo prodajajo že kakšno dobro leto. Marca je svet ugledala knjižna škatla pri založbi Sodobnost. Recimo, da mi je ena založba bolj všeč kot druga, brez problema sem zamenjala. Toliko o tem. 

Read more »

Multipotencialci

Priporočam ogled TED govora, Zakaj nekateri izmed nas nimamo enega samega pravega (po)klica. Lahko izpolnite tudi kviz - ali ste tudi vi multipotencialci? Emilie Wapnick (Kanada) mi je rešila življenje. Metaforično, vsaj v enem pogledu pa tudi dejansko. 

Read more »