Nominiram

Published on 6 December 2020 at 11:30

Ena prvih idej za temo, je bila Nominiram. Pokažem na tiste, ki sem jih spremljala, ki so me s svojimi izdelki podpirali ter - konec koncev - navdihnili, me še vedno navdihujejo. Razdelila sem jih po kategorijah, glede na moje ideje relevantnosti za vsakega posameznika. Kako se lotevamo lastnega čustvenega življenja je nujno vprašanje vseh. Kristali so dodatek, ki lahko pomaga tistemu, ki si jih izbere. Se zavedam, da je to moja mala posebnost, nekaj nas pač je v tej skupnosti.


ČUSTVA

 

Čustvena inteligenca, občutljivček, jokec, hladen, nerazumen. Ves čas se srečujemo s temi zadevami. Pri Amber Rae sem našla tisti zares en in edini nasvet, ki ga v resnici potrebujem. 

Dovoli si čutiti vsa čustva. Tudi slaba. To pomeni, kadar se počutim tesnobno, živčno, žalostno, jezno, si dovolim vse to tudi biti. Ne zamotim se s pospravljanjem, ne zamotim se s tapkanjem in skrolanjem po telefonu, ne zamotim se z drugimi ljudmi. Sem žalostna, zavlečem se v kot in odjokam svoje. Potem se vrnem nazaj na sceno. Če me je strah, si dovolim pet minut, se usedem, mogoče vzamem kakšno vino (za razliko od kave, mi vino večkrat odveže jezik), poklepetam sama s sabo, s tem strahom. Kako to izgleda? Priznam si, da me je strah in da je to ok. Je samo čustvo, pokazatelj, nič groznega ni v tem. Bolj kot zakaj, se sprašujem, kaj potrebujem. Strah primemo za roko in skupaj se podava v tisto, zaradi česar je sploh tukaj. Ponavadi se nič ne spremeni, je pa lažje, če nekoga malo stisnem.

Na zares čudovito vizualen in iskreno živet nasvet deli Amber Rae. Poleg vsega drugega. Tedenski pregled, kako se počutim. Kaj je dobro, kaj je slabo, kaj potrebujem, kaj me lahko to čustvo nauči. Ko ti enkrat klikne logika, se ti spremeni svet, garantiram.

 

Amber Rae 

- instagram

- spletna stran : ima tudi precej izdelkov, nekaj knjigic, vodeni dnevnik, prebrskaj. Res je dobra.


KNJIGE

 

Beri, beri, beri. Branje je dobro zate, za tvoje možgane, za tvojo empatijo, za tvoje dojemanje sveta okoli sebe in je dobro zate, kadar ti svet preseda do vrha glave ali čez. Brez izgovorov, to je moja rdeča nit. Če vse propade, vem, da bom še vedno brala. Ne da se mi vedno, nimam časa vsak dan, tudi ne preberem vseh knjig do konca. Preveč jih je, da bi izgubljala dragoceni čas za bleh. Za spodbudo pomaga bralna skupnost, ki enako živi za knjige in se sooča s podobnimi težavami. Krasna skupnost je, polna pogovorov, spodbude, podpore, sodelovanja, navdihov. Imajo genialne zamisli, vsake knjige se lotijo s srcem, zraven imajo idej še in še, glede vsega bralnega v najširšem pomenu. Knjižni bingo, bralni krožek, obdarovanja, nasvetov tudi za pisanje, oblikovanje, fotografiranje, celo potovanje. 


Booknjiga (Urška)

- instagram

- spletna stran

(Moja tista 'the' knjižna blogerka je Urška, najdeš jo pod Booknjiga. Meni sede zato, ker je poosebljena založnica. Knjižnih blogerjev je kar nekaj, vsak ima nekaj čisto svojega. Ona se vrti med založbami (namenoma ali ne). Razmišlja sistematsko, se povezuje, zagovarja, raste. Ona je tista, ki stoji za knjižno škatlo presenečenja. Če bo kdo slovensko založništvo, posledično slovensko knjigo, posledično slovenski jezik, dvignil na drug nivo, potem je to ona. Če najdeš njo, najdeš tudi vse ostale. Na tebi je, da najdeš in si ustvariš svojo spodbudno bralno skupinico. Potem pa samo beri, beri, beri. Ne veš, kaj vse zamujaš.) 

 

Založbe

Založba Vida

- spletna stran

- instagram

(Založbo Vido omenjam posebej, ker imajo posebno mesto na moji bralni polički. Znotraj mojih pravil življenja - še pride - velja, da moja kreativnost cveti, kadar sem povabljena. Oni so dokaz. Povabili so me k sodelovanju, pošiljanju recenzijskih izvodov, branju knjig, pisanju kritik in pohval. O sebi pravijo: so nova založba, mlada, stari komaj dve leti. So sodobni, samosvoji, eklektični. Zame je že to več kot dovolj velik razlog, da jih podprem. In si za naslednje darilo omislim kakšno Refleksologijo stopal. V resnici bi si lahko omislila čisto vse knjige na njihovih policah, brez najmanjšega pritoževanja. Oglejte si jih, če ne veste, kje začeti, je to zelo lepa, fina prva stopnička v skupnem branju.)

 

Sodobnost

Sanje

Beletrina

Založba Goga

Bukla (založba UMco, sicer pa pravi mali nabor vsega in vseh)


TELOVADBA

 

Itak, ženske moramo biti vse hkrati, fit in jesti hamburgerje, izgledati večno mlade, po možnosti z nič make-upa. Teli moji dajejo natanko NIČ poudarka na to, kar bi morali. Jem hamburgerje, telovadim, kadar mi slučajno pade luknja v urnik. Plank - ne zdržim 20 sekund. Ko delam jogo z Adriene lahko pol ure držim v stabilizaciji in se zvijam in zvračam na vse nečloveške načine. Pri Popsugar Fitness me vedno vse boli. Ker se lahko lotim težkega cardia doma, brez opreme, zraven pa se večkrat kot ne divje krohotam, na novo odkrivam ambicijo in cenim njihov način spodbude. Ni vojaška, samo jamramo in stokamo in se režimo in je krasno. Imajo pa cel kup različnih vaj, z različnimi inštruktorji. Ogromno izbire, mogoče najdeš, kar ti najbolj ustreza. 

Posebno mesto pripada Evi in njeni Prana jogi. Začela sem nekako 6 let nazaj, vmes pavzirala večkratno (živela v Ljubljani, brez avta, noseča, po porodu/dojenje, se da, ne če si jaz). Vedno se vračam nazaj, z velikim pričakovanjem. Naučila me je ključnih temeljev joge, gibanja. Od vsega sta mi dve lekciji najpomembnejši. Važna je smer, ne končen položaj. Cilj ni narediti popolno asano, v to se usmerim. Pomembno je, da se postavim pravilno, da se usmerim v željeno smer in samo diham, predvsem v predele, kjer boli. Potem pa vztrajam, malo dlje, kot mislim, da je moja dokončna zmožnost. Druga je vredna naslednjega tatuja. Ko padeš ven, se ne sekiraš, ne vzdihuješ, ampak se preprosto postaviš nazaj, kot da se ni nič zgodilo. 

Ves čas imam v glavi logiko on-the-mat off-the-mat. Na podlago prineseš svoje življenje, svojo glavo, čustva, svoje telo. S tem delaš. Če je v glavi kaos, potem bo na podlagi kaos, poskusi narediti kakšnega plesalca, se takoj vidi, o čem govorim. Velja tudi obratno. Gibanje, dihanje na podlagi vpliva na glavo, telo, čustva, življenje. Ko zaključim, to odnesem s seboj. 

 

Prana joga

- spletna stran

- instagram

 

Yoga with Adriene (poznana tudi kot Find What Feels Good)

- youtube

- spletna stran

(Najpomembnejša lekcija, ki sem jo dobila od Adriene, je poslušaj telo. Večkrat reče med samo vadbo, naj najdem svoj način gibanja, ponudi vsaj tri variante in naj sama izberem, ali si izmislim svojo, ali sledim njej. Kakor mi paše na tisti točki. Na začetku sem gledala temo, zdaj lahko to logiko prenesem na več različnih področij. Pa sem komaj šele dobro začela. Spoznavati sebe in iskati variante, kje lahko sebe izrazim, kje sledim navodilom in kje postavim meje.)

 

Popsugar fitness

- youtube


ETERIČNA OLJA

 

Sem že omenila nekje nekoč, meni olja pomagajo dihati. Umirjeno, globoko, počasi. Za trenutek mi pravi vonj ustavi misli, telo. Zjutraj sem se prisiljena zamisliti nad sabo. Kako se počutim, kaj potrebujem. Ponavadi potrebujem mnogo citrusov in sivke. Za boljšo voljo in mirnost. In pepermint, evkaliptus ali moj najljubši rožmarin za energijo. Pa bosvelija (ljubkovalno frenki) je vedno nekje za zraven, obvezno. Sedejo mi mirne, globoke, temne, grounding vonjave. Občasno s kako vanilijo. Ali vrtnico. Nerolijem. Ylang Ylang. Zadnje čase grenivko. Uporabljam v difuzorjih, kapljico na (aromaterapevtskih) zapestnicah, verižicah ali zmešane v roll on steklenički. 

Kar hočem povedati je, da so olja postala moji zelo zelo dobri prijatelji. Edini, ki jih lahko trpim ves čas, od jutra do večera, do srede noči, dokler ne zmanjka vode v difuzorju.

Trik je predvsem v rutini. Postoj, poduhaj, akcija. Takrat ko ne misliš, da jih potrebuješ, takrat ustvarjaš vez z vonjem. Ko ga potrebuješ, bo ta vez šele imela priložnost zares zacveteti. 

Poleg seveda vsega drugega dobrega, kar prinašajo s sabo.

 

Tudi sem omenila nekje, nekoč, da nisem aromaterapevtka. Spremljam, se izobražujem, berem. Uporabljam z glavo - prosim, uporabljaj (z) glavo! Če te zanima več, imam spodaj povezave. In hitre opombe, glede na moje izkušnje.

 

Magnolija

- spletna stran 

- instagram

(Obvezno za vse, ki vas zanima kaj več, kaj bolj resnega. Slovenka, Nina Medved, parfumeristika, Pariz, naravno, naravno, naravno. Ima tudi trgovino za olja in vse možne pripomočke, ima izobraževanja, online delavnice. Zares je odlična, kvalitetna, dosegljiva. Če kje, potem začni tukaj.)

 

Ecco Verde

- spletna stran (v slovenščini, občasno slabi)

- instagram

(Moja skorajda najljubša spletna stran sploh. Tisoč in ena vrsta kozmetike. Vse, od pripomočkov, mila, make up, za moške, otroke, ženske, šampone, eterična olja. Lahko si preberete blog, naročate v CO2 prijazni trgovini (paket pride v 100% zavitem kartonu, škatla, ki jo lahko ponovno uporabiš, če želiš izdelke vrniti). Ki ima naravne izdelke, reciklirane embalaže, in meni najpomembneje, izdelki niso testirani na živalih (beri: zajčkih, kužatih, tudi podganah in miškah), lahko poiščeš izdelke testirane na nikel, ali tiste proizvedene v sklopu fair trade. Kaj je to? Konkreten, ne edini primer. Mlada dama se v Indiji odloči, da ne bo več imela otrok, ker za njih ne more več skrbeti, dovolj ima smrti, revščine in bolezni. Odloči se za kontracepijo. Ne sme. Loči se od moža. Ker ne more preživeti, se združi z drugimi. Ki se zdržujo z organizacijami. Izdelujejo izdelke (recimo mini kozmetične torbice) iz starih sarijev. Ti kupiš to torbico in mlada, zdaj ločena dama, dobi denar v roke. Nobena velika firma ne izkorišča njene poceni delovne sile. Ali pa si kupiš šminko za 10 evrov (v današnjih časih nujno potrebno). S tem podpreš vasico v Braziliji, katere edini namen in bitka življenja je ohranjanje Amazonskega pragozda.

Ne najboljši, ne edini način, ampak mali korak k prispevanju boljšega okolja in boljše družbe.

Nekatere znamke so neznane, drugi manj poznane, kar precej pa jih je sicer dosegljivih tudi v naših DMih ali Mullerjih (Weleda, Sante, Natura Siberica, Burt's Bees, dr. Scheller, Ren, Pukka čaji, Primavera, Logona, Biopark Cosmetics se dobi tudi v Hoferju (čeprav jaz opazim razliko). Vsega skupaj je lahko kar preveč, pa brez strahu! Imam rešitev. Naroči se na novičke in jih ne vzemi kot marketinški spam, ampak kot tedensko izobraževanje. Dobiš idejo o znamkah, pojdi in jih na hitro preleti. Postanejo domače, malo potestiraš, se igraš. Še nisem bila razočarana, sem si pa našla celo zalogo odličnih zadev. Moji seznami želja že zdaj presegajo mesečno plačo in nekako mi jih ne uspe zmanjšati. Dovolj.

Eterična olja imam najraje od Biopark Cosmetics (slovenska drugače), Akamuti ima odlične roll on, Allegro Natura me tudi še ni razočaral po vsebini, me pa znova navduši nad zunanjo podobico. Spomni me na aborigine, moja mala sentimentalnost na stare čase. Žal imajo samo osnovno izbiro. Ampak tudi tu lahko začneš.

 

MLM (multi-level marketing, z negativno obešanko piramidna shema)
Dottera

Young Living (#25304871)

(Pozor, nevarnost, pozanimajte se prej, prosim. Vključila sem besedno zvezo piramidna shema. Ker sem hotela pozornost, ne ker bo uničila vse, za čemer ta podjetja stojijo. Marketinški način sam po sebi sploh ni slaba ideja, sploh ko pomislimo na vse te influencerje, ki so plačani z izdelki ne pa dejanskim denarjem, ki bi plačal položnice. Preprosto se gre za to, da lahko vsak postane influencer, samo zelo specifičen. Delaš za enega, ta ti pošilja materiale v obliki slik, besedil, celo izdelke za lastno uporabo in za radodarno podarjanje dalje. Poleg tega dobiš tudi finančno nagrado za vsakega kupca, ki ga pridobiš. Včasih so prodajali od vrat do vrat, danes preko omrežij na daljvo. Rasteš tako, da sčasoma večaš ekipo. Ne prodajaš več sam, zdaj vzgajaš prodajalce in jih vodiš. Potem vodiš vzgojitelje prodajalcev. Naravna rast. Do težave pride, kadar je preveč poudarka na prodaji in uporabi izdelkov. Tukaj leži nevarnost eteričnih olj. Manj je večkrat več. Ne kapljamo jih direktno na kožo, uživamo samo po navodilih in ob spremljavi zaresnega strokovnjaka. Kdor vsaj malo spremlja doTERRO in Young Living, mu bo hitro jasno, kje leži past. Par kapljic na dan, ne pol stekleničke na dan. Seveda je bolje tako za predstavnika kot za samo firmo, če se dragocena tekočina v mini steklenički čim prej porabi. Pri njih ne velja vedno manj je več. Zato z glavo, prosim. Nič od zgoraj povedanega pa ne pomeni, da so sama olja zanič, neprimerna, nevarna. Uporaba je ključ.

Sama sem včlanjena v YL, imam nenapisano pogodbo z drago osebo, ki je včlanjena v doTERRO. Potem ona meni, jaz njej. Če te zanima več, me vprašaj.)

 

Aromaterapija: dišeči portreti, Nataša Špiranec Maurer. Založba Vita

- knjiga v fizični obliki

- moj opis

(Nekoč pred davnimi časi, ko sem sedela doma in nisem imela kaj pametnega početi, sem pa morala najti temo za magistrsko nalogo, sem se poigravala z izparilnikom. Tisti keramični difuzor, pod katerega vtakneš svečko, v lonček naliješ deci vode in tri kapljice olja, kupljenega v Šparu ali Mullerju. In kako mi včasih sede en vonj, drugič drug vonj. Kako se pri katerih sprostim, dobim energijo, umirim, postanem celo zelo družabna. In kako smo se učili, da je vonj pozabljen čut. Ne bi bila najslabša tema. Lotila sem se prebiranja knjig, logičen prvi korak. Tale je bila tako daleč najboljša, da se drugih sploh ne spomnim. Osnovna navodila, usmeritve, slike, opozorila. Zares lepa, pregledna. Popolne informacije za začetnike in tiste, ki bi radi našli usmeritev, pravilni prijem rokovanja z eteričnimi olji. Imajo jo tudi v knjižnici, hint hint.

 

Aromavita botanicals

- instagram

- spletna stran

(Tale je posebna. Prva, ki jo poznam, ki se je lotila olj v bolj resni obliki od tiste Špar ali Muller. Preceeej let nazaj (pa ne spet preveč, če veš kaj mislim, Teja? ;)) Pred kratkim se je podala na svojo poslovno pot, ustvarja svoje izdelke, v katere vključuje eterična olja. Ne lajkam samo objav na Instagramu, širim lepo besedo in spodbujam. Poglej, kaj je ustvarila do zdaj. Mislim, da ti bo kar všeč.)


KRISTALI

 

Tisti fizični, za-v-roke-prijet opomnik. Če roževec (rose quartz zveni tako zelo lepše) predstavlja, izboljšuje čisto ljubezen do drugih in do sebe, si ga vtaknem v žep na tiste dni, ko imam zares slabo samopodobo. Ko se s kom prepiram, Ko se lotevam svojega online šopinga, imam ob sebi aventurin. Ker pomaga finančno. Mogoče ne, ampak mene opominja na to, naj zapravljam z glavo. Bigger picture in to. Glavna razlika, ki sem jo opazila, je dejansko fizična.

Tisti, ki me poznate veste, da se praskam. Po obrazu, po rokah. Včasih grem tako daleč, da ne morem spati, ker me dejansko boli cel obraz. Ne samo zaradi krvavih ran. Dejansko me peče koža. Srbi. Stojim pred ogledalo in si želim, da bi lahko potegnila kožo z obraza in zdrgnila stran, karkoli je že spodaj. Če zveni nenormalno, potem je to zato, ker tudi je. Odkar tovorim kristale v mali vrečici s sabo, se preigravam z njimi, čisto nezavedno. V avtu imam kot nestrpen voznik precej težav sama s sabo, če se kaj po nepotrebnem vleče. Zato je tam shranjen še posebej miren a špičast kristal. Pa na fotelju in ob postelji. Kadar berem, gledam, poslušam, čakam. Takrat roka najhitreje pobegne. Nič od tega se nisem lotila namenoma. Začela sem z lepimi zapestnicami, na katere lahko nakapljam olje. Vse ostalo je lepa in krasna posledica tega, da pač rada zapravljam denar. In da imam oblek več kot dovolj.

Pri kristalih velja samo eno pravilo. 

Vzami tistega, ki ti pade v oči, ki te potegne. Ne razmišljaj preveč, uporabljaj svojo intuicijo. 


Aromalu

- instagram

- spletna stran

(Moji prekrasni začetki kristalov. Obsedena z njenimi zapestnicami. Imava dogovor, da ne gledam več. Samo pošljem, katero hočem in potem me ali preseneti, ali pa ne. Z dobrim razlogom, ker bi imela čisto vse. Prvo sem kupila začetek junija. Nisem je snela od prvega dneva do danes.)


Nakit Jasmina Drolc

- instagram

- spletna stran

- facebook

(Uf, uf, uf. Glej in se čudi. Čarobna je. Nimam drugih besed.)

 

Svet kristalov in mineralov

Kotiček pod srečno zvezdo 

(Tukaj dobivam bolj takšne, običajne, žepne, surove, strele, krogle kristale.)


«   »

Add comment

Comments

Urška Booknjiga
11 months ago

Oooo hvala za posebno izpostavitev <3 in takšno opažanje! <3

Tudi ti imaš posebno mesto v mojem srcu ;)

Anja
10 months ago

Iiii, hvala Urška <3

pa še prvi komentar! mogla bi vedeti :)