Tišina v času hrupa

Published on 1 December 2020 at 11:30

Erling Kagge, norveški raziskovalec, pohodnik, pisatelj, založnik. Tak poseben fant. Oče treh deklic. Obiskovalec Everestovega vrha, južnega pola, pa severnega tudi.

 

Norvežani so moja dobra stara ljubezen. Ampak to je ljubezenska zgodba, ki si zasluži lastno objavo. Vsaka dobra ljubezenska zgodba si zasluži lastno objavo. 

 

Tako kot si Kaggejevo razmišljanje o tišini zasluži lastno objavo.Erling Kagge je napisal 33 odgovorov na vprašanja o tišini. 

 

Kaj je tišina?

Kje je? 

Zakaj je dandanes pomembnejša kot kdajkoli? 

 

Svetovala bi, da si vzamete čas in preberete poglavje za poglavjem, tako kot bi jedli zares sladke koščke zares sladke sladice. Ne vsega naenkrat, eno po eno na dan, naj čimdlje traja. Predvsem pa, da lahko zares uživam in da me ne mine zaradi prevelike količine. Enako velja za vse dobre stvari v življenju. 

 

Od mene pa samo malo žlico sladkročkov za pokušino. Da boste videli, da si jo zares želite. Sama sem izbrala tiste delčke, ki najbolj ustrezajo meni, v tej novi vlogi iskalke, v vlogi vaške norice.

 

Čudovito razkošje je preprosto zavedanje, da me ne bo nihče zmotil, hkrati pa imamo razlog, zakaj si želimo biti sami s sabo in s svojo dejavnostjo. (str. 32) / Postaviš si cilj in ga dosežeš - ne naenkrat, temveč postopoma. Da bi nekaj ustvaril, uporabljaš svoje roke ali telo. (str. 33)

 

'... spoznal sem, da je vzrok, da so ljudje nesrečni, en sam: da ne znajo mirno sedeti v svoji sobi.' (str. 40)

 

- morda pa je dobro za ljudi, če se včasih malo dolgočasijo. Da se ne vklapljajo vedno. Da se ustvaijo in vprašajo, kaj pravzaprav počnemo. (str. 42)

 

Druga oblika luksuza je, da si nedosegljiv. Razkošje je, če lahko obrneš hrbet vsakdanji tlaki. Prepustiš, da drugi vskočijo med tvojo odsotnostjo. Odločitev, da ne odgovoriš na besedilno sporočilo ali ne dvigneš telefona, ko zazvoni. Pričakovanja kolegov, poslovnih partnerjev in družine, ki ti niso pomembna, preložiš na nekoga drugega ali pa povsem prezreš. Izboril si si položaj, ko te prav nič ne briga, če hoče nekdo vzpostaviti stik. (str. 67)

 

Tišina je lahko kjerkoli in kadarkoli. Je pred tvojim nosom. Zase si jo ustvarjam, ko hodim po stopnicah, pripravljam hrano ali se preprosto osredotočam na svoje dihanje. Seveda smo vsi del iste celine, toda potencialno bogastvo, da si lahko otok zase, je nekaj, kar nosimo s sabo ves čas. (str. 76)

 

Kar pride od zunaj, je že bilo povedano. To, kar je vitalnega pomena, kar je edinstvenega, je že v tebi. (str. 112)

 

Nikoli še ni bila napisana knjiga, ki bi ti povedala več, kot lahko sam izkusiš. Torej globoko vdihni. Da bi razumel tišino in zadovoljstvo, ki pride, s tem ko izklopiš svet, ni potrebno veliko. (str. 136)

 

Dobro je, če spoznavaš sam zase. Hvala bogu, ni čudežnih besed. / Najti moraš svoj južni tečaj. (str. 137)


Ko jo boste prebrali, boste vedeli, zakaj ne govorim preveč o knjigi. Ker prvič, ti da jasno vedeti, da so besede neuporabne. Potrebuješ namreč tišino, če hočeš spoznati tišino. In ker vsak najde svojo tišino na svojem kraju. 

 

Jaz jo rabim, trenutno mogoče še bolj kot kadarkoli - biti zaprta v lastni hiši, s človekom po lastni izbiri in hčerki, ki zmaga prvo mesto pri meni vsak dan, ves čas. Lahko bi bilo slabše, razumem. Razumeti morate, da sta oba zelo glasna. Zelo, zelo glasna. Ves čas. Nekateri od vas ste glasni, nekateri živite s takšnimi, nekateri bi dali vse za malo več glasu okoli vas. To nas loči. Povezuje nas temeljna potreba po tišini. Verjamete ali ne. Vas pa lahko zagotovo lažje prepričam, če se sami odločite, da preizkusite. Kaj lahko izgubite?


Knjigo mi je zelo prijazno poslala Založba Vida, kot recenzijski izvod. Vse, kar moram narediti, je napisati objavo, na Instagram, na blog, jo deliti z njimi. Tudi če je objava konstruktivno kritična, to je najbrž še najboljša varianta. O tej ljubezni spet v svoji objavi. Vseeno bom namignila, da je knjiga - še posebej prav tale - lahko zelo lepo božično darilo. Ali pa mogoče vzpodbuda za novo leto, ko se obrne novo stran, začenjamo in obljubljamo marsikaj, včasih ne da bi prav dobro vedeli, kaj z obljubo hočemo doseči, ali kaj v resnici zaobljubiti? Založba mi je poslala knjigo, izbrala sem si jo sama. Ker sem upala, da bom od nje dobila točno to, kar tudi sem. 

 

Cel kup misli in idej, usmeritve, spodbude, izzivov. Si predstavljate dan odklopa, izklopa? Brez telefona, brez umetno ustvarjenih zvokov. Po možnosti nekje v naravi, kjer obstaja samo ena barva. Bela, zelena, modra. Potem pa iščemo odtenke te iste barve. Da se nam ne bi slučajno zahotelo gledati kaj 'bolj barvitega'.

 

Vam je zdaj že jasno, da imam kar nekaj materiala pripravljenega? :) 

 

Piši mi! Lahko anonimno, definitivno nimam namena spamati maila. Bom delovala bolj v tišini.


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.