Čez potok, ne čez most

Published on 24 February 2021 at 11:30

Trdne, svetlomodre platnice, 256 strani. Na dragocen, vreden, gladek, svetleč papir sprintane zgodbe in narisane risbe. Pri nas jo je izdala založba Sodobnost. Govori o najstništvu, tako v živo, tako grdo, iskreno, lepo, da se te mora dotakniti. Vsakega izmed nas. 

 

Tako avtorica kot ilustratorka sta norvežanki. V slovenščino je zgodbe prevedla Marija Zlatnar Moe. Ki je slučajno poročena z mojim učiteljem norveščine. 

 

Že samo s tem knjiga nima druge možnosti, kot pristati visoko na moji lestvici najljubših stvari na svetu. Ena tistih, ki bi jih rešila iz goreče hiše.

Risba Richarda. Zgodba dečka, ki se me je dotaknila narahlo, ampak bo ostala za vedno.

Ampak kot pri vrstni hiši se njena prava vrednost domačnosti pozna šele, ko se bralec potopi v notranjost. Zadrževala sem dih, brala hitro, brala neverjetno počasi, se ustavljala. Ponavadi ne uživam najbolj v kratkih zgodbah, mora biti zares dobro sestavljena celota. Niti mi niso največkrat všeč risbe, morajo res imeti pravi kontekst, stil, sporočilo, namig, težo. Pri tej sem dobila vse in še več. 

 

Pri nekaterih me je stiskalo, da bi najbrž poskočila v zrak, če bi na drugem koncu sveta na tla padel kos vate. Ko naprimer deček pripoveduje o nakupovanju z materjo, tri mesece po tem, ko mu je umrl oče, njej pa mož. Ali ko je rak odnesel mati nekega drugega komajda najstnika. O slabi vesti divjakov, prijatelja nekoga, kot je Richard, zgoraj na sliki. Samo poglej ga v oči, če moreš. Pomisli na bolečino, jezo, strah v ozadju. Govori tudi o preprostem sprejemanju spremenjenega telesa. Prevelikih, predolgih nogah, mozoljih na obrazu, debelosti. Prvih prsih, smradom pod pazduhami. 

 

Govori o tisti vmesni stopnji, ki je neprijetna. Nekateri se tega zavedajo že vmes, za drugimi pride, ko v roke dobijo nekoga, ki se jim tega ne boji povedati naglas, v obraz. Vesela sem, da je konec tega najstnišva. 

 

Se pa potiho, ne naglas, sprašujem, ali ga je res?


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.