Denar in družba

Published on 25 January 2021 at 11:30

Vsi vemo, da sem zadnja oseba (+/- deset oseb), ki lahko govori o financah. Ne, ker jih nimam, ker nimam izobrazbe, ker jih pač ne znam. Niti približno. Ne znam ne matematike, ekonomije in imam KARKOLI DRUGEGA na planetu raje, kot ta dva predmeta, vključno s pajki in ščurki. Ampak, kot sem rekla, dotaknila sem se občutljive točke in to je nekaj, kar imam precej rada. Drezati tja, kamor ne smem. 

 

Gremo torej govorit o denarju.

 

Ne bom govorila o centih, ovinkih, ki jih lahko naredimo, da prihranimo 10, 20 ali kar 30% plače. Tukaj, za ekranom, se krohotam na ves glas, ker mi na kraj pameti ne pride, kako naj bi izvedla takšen nemogoč podvig. Moja plača je gladko povprečje, še to samo zadnje leto. Pred tem sem na mesec dobila, kolikor sem dobila. Vesela sem bila 70 evrov in se nisem imela nikamor za obrnit, ko je padlo štiri mestno število, ki se ne začne nujno na 1. Še dobro, da se to ni zgodilo prepogosto. 

Denar ni samo plača. Denar je tesno povezan s statusom posameznika v družbi in kot kulturologinji mi družba pomeni vse. Na tej točki blestim. Tukaj sem lahko pametna. Obdelala bom več tem, po potrebi se h kakšni vrnem v prihodnosti ali pa bom objavo razdelila na več različnih. Odvisno je od tebe, dragi bralec, bralka. 

 

Moje prvo vprašanje: 

 

1. Kakšna je tvoja plača? Si upaš deliti z nami? S kom, kdaj, v kakšni situaciji? 

Načeloma velja pravilo, da vsak, ki izstopa iz povprečja, o plači ne govorite. Da ne bo pomote, ne glede na številko, vedno zaslužite premalo. Ni ga na svetu, ki bi rekel, vredu je, zaslužim točno toliko, kot si želim in kot potrebujem. Kdor zasluži več kot je povprečna plača, ne bo govoril o številki. Kdor zasluži manj, ne bo govoril o številki. Vsi se bodo pritoževali, da je premalo. Samo, da je za nekatere res. Seveda je odvisno od konteksta. Recimo prijatelji in sodelavci, ki so na istem nivoju - takrat se mogoče povprečje nekoliko spremeni. Povej ti, se ti zdi, da imajo teorije prav? Se res pogovarjaš o plači samo s tistimi, ki so na istem nivoju? Torej ista plača nekje za enako stopnjo 'težavnosti' dela?


Drugo vprašanje.

 

2. Ali slediš stroškom, porabi, prihodkom? Se pripraviš na mesec, ki prihaja ali samo sproti premisliš vsak nakup ne da bi hkrati sledila številki na računu?

Če ja, na kakšen način slediš? Dovoliš spletni banki, aplikaciji, da ti poroča na svoj način? Si pišeš elektronsko ali na papir? Delata to skupaj ali vsak zase?

 

Eden izmed odličnih komentarjev je bil, da naj si pišem elektronsko, s tem ne rabim zapravljati denarja za zvezke. Dooh, očitno. Naredi pa vsaj meni precejšnjo razliko, če pišem elektronsko ali na roke, na dobri stari papir, po možnosti s svinčnikom ali nalivnikom. V tem si nisem čisto edina, lahko naprimer preberete vsaj Odgovor (The Answer) od A in B Pease, znotraj si poiščite reference. Dojemanje našega uma je različno od medija - videti, slišati, čutiti. Najbrž si lažje predstavljate, če vam nekdo nekaj pove, nekaj preberete ali nekaj naredite sami in opazite razliko v dojemanju. Kako hitro se nekaj naučite (vizualni tip in te teorije). Tudi pri pisanju možgani delujejo in dojemajo drugače kot pri tipkanju. 

Meni, ki sem bolj ne-ekonomsko-finančni tip človeka in zapravlja denarce s prstnim odtisom, kjer ne potrebujem niti pritisniti, bolj odgovarja nekaj, kar zahteva več dela za moje možgane. Bolj oprijemljivo, bolj zavestno, bolj resno jemljem tisto, kar zapišem z roko na papir. Ne s prsti po tipkovnici, ko vem, da lahko še bolj enostavno zbrišem vse, kar sem prej zapisala. 

Je pa elektronsko najbrž res bolj varčno (in konec koncev, to je namen), je bolj pregledno, brez nepotrebnega listanja ali po možnosti premetavanja zvezčičev z enega leta na drugega, mogoče hitreje, pa še matematiko ti lahko dela program sam. 

Skratka, možnosti je ogromno, sami se moramo najbrž odločiti, katera varianta služi moji potrebi najboljše. Sama se trudim z več različnimi, vsak nasvet je koristen, tudi če samo za en dan. Bilo bi pa krasno, če bi kakšna metoda čudežno prijela čez noč!


Tretje vprašanje.

 

3. Kaj je namen zapisovanja stroškov, prihodkov, odhodkov? Zakaj? 

Zakaj varčevati? Mogoče zveni kot neumno vprašanje, vem, tudi meni se je zahahaljalo, ko sem zapisala in prebrala. Ampak naj nadaljujem. 

 

Ali si zapisujem stroške zato, da se zavem, koliko imam in koliko dam? Da občutim tisti pretok denarja, da začutim papirje in kovance v rokah, ko mi zaradi načina življenja ta polzi iz rok? Ko občutiš težo prašička, je veliko lažje vedeti, koliko imaš dejansko v žepu. 

Mogoče pa si zapisujem stroške zato, da bi dejansko privarčevala? Si povečala tisti bonus, ne hodila iz meseca v mesec, prihranila dovolj za večje nakupe, kot so nov kavč naprimer? Ampak z nizko (beri: povprečno) plačo, ali lahko kdaj sploh pridem do te točke brez nenehnega in hudega odpovedovanja? 

 

Tukaj sem se zataknila v še eno besedo. Varčevanje. Ali šparanje? Ja, razumem, ena je knjižna oblika, druga domača, 'nepravilna'. Ne bom pa pozabila predavanja s prof Šterkovo. V resnici besedi nista nabiti z istim pomenom. Ne bom dala roke v ogenj, katera ima kateri namen, razlika je v namenu. Varčujem za varčno prihodnost, na splošno. Varčevanje je modrost, je varnost, je zato, ker pač nikoli ne veš, ker je pametneje ne zapraviti vsega, iti iz meseca v mesec. Je nekaj splošnega, kjer ne govorimo v konkretnih številkah, konkretnih detajlih, konkretnih plačah in porabah. Šparam za NEKAJ. Šparam za kavč. Šparam za avto. Šparam za očala, dopust, nov računalnik, telefon. Tukaj pridemo v malenkosti, ker govorimo že bolj osebno. Ni splošna modrost, je namenjena staršem, prijateljem, partnerju. Tukaj se lažje pogovarjamo o konkretnih številkah, tudi če govorimo na splošno. Kavč ima številko, prav tako telefon, naj bo kateri koli že. 

 

Torej. Zakaj si zapisujem, urejam? Ali šparam ali varčujem? Kaj je namen?


In še zadnje vprašanje. 

 

4. Kaj ti pomeni denar? Ne bom razlagala pretirano o vprašanju, puščam ga čim bolj odprtega z razlogom. Kaj ti pomeni denar? Piši mi spodaj, na mail, Instagram, Facebook. Brez dovoljenja ne bom delila ničesar osebnega. 


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.