Mesec brez nakupov?

Published on 9 February 2021 at 11:30

Finance so očitno postale tema, h kateri se bom vsaj še nekaj časa vračala. Pride še več, bolj kot se boste vpletli, več bom imela snovi za prežvekovati, več misli bo prišlo ven. In bolj bodo relevantne, predvsem za vas.

 

Tokrat si bom na kratko postavila izziv. Mesec brez nakupov. Ne bom rekla, da tega še nikoli nisem naredila. Samo že nekaj mesecev (beri: odkar imam redno plačo) ne. Še več! Dva meseca brez nakupov, ker je bil januar radodaren do mene in sem stvari za razvajanje dobila od drugih, predčasno. Tako mi ne bo treba kupiti novih očal, novih brezžičnih slušalk ali nove podlage za jogo, ki so vsi kar zajetni zalogaj. Kar pomeni, brez izgovorov. Februar in marec sta obkljukana z vsem, razen nujnimi vsakomesečnimi po možnosti trajniki. Načrt je tak: po preračunavanju si prestavim iz enega računa na drugega, iz enega kvadratka v tretjega, ki ga pridno zaklenem (helllouuu, N26!). Vsoto, ki jo zagotovo lahko prihranim in jo tudi moram (glej zgoraj tisti brez izgovorov), dvignem. Denar spravim na skrito mesto (nič bati, ni dovolj velika vsota, da bi se splačalo vdirati in iskati, itak ne bi nikoli našli). Pustim ga doma. Na tak način se izognem spletnemu nepotrebnemu nakupovanju, ker pač ni dovolj na tem mojem prstnem odtisu, hkrati ne morem metati v voziček, oh so kjut novih igrač za tamalo, pa kakšno malenkost za Gašperja, novo nalivko, obesek, šalčko, random knjigo iz random Spara. Ker pač nimam pri sebi. Če ne gre zlepa, bo šlo zgrda. 

 

Do sedaj sem si na lep način pomagala tako, da sem si določila budget, In se ga res skušala držati. Včasih mi je šlo boljše, drugič slabše. Včasih sem imela res lep namen in nisem zapravila niti centa več od budgeta (kar pomeni, da nepotrebne malenkosti niso bile v budgetu). Sem pa naredila nekaj bednega. Poslala sem Gašperju namig. Hint hint, če me imaš kaj rad, mi boš kupil tole zapestnico. Itd. Bolj ali manj direktna, s tem da sem vernica prepričanja, da moški pač ne morejo brati misli in bi morala ženska povedati, kaj točno želi od njega in do kdaj. Vem, zares je ubog v tej zvezi. Včasih se je na moja 'vabila' odzval, včasih jih je ignoriral, včasih mi je direktno povedal, da pač ne, tega ta mesec pa res ne rabim. Bila sem bolj ali manj užaljena. Do naslednjega scrollanja po Instagramu. Torej se je odločil pridružiti mojemu mesecu (dvema) brez nakupov. Nimam niti varnostne mreže. Ne bo kupil ne zase, ne zame. Ajoj.

Zdaj še malo bolj zares. Vedno bolj se vrtimo okoli spending less. Mislim, svet se vrti v smer spending less. Za razliko od making more. Denar (kot finance na splošno) so spolzka tla. Je dober, je slab? Je samo orodje, odvisno kako uporabiš? Najlažje razložim na primeru Jeff Bezosa. Lastnika Amazona, ki je poznan kot nesramno bogat, a hkrati precej stiskaški delodajalec. Amazonovim delavcem plačuje minimalno, grozi z odpovedjo v primeru daljše bolniške, itd. itd. Jeff Bezos je za mnoge (na nek načni tudi za Gašperja) vzor. V smislu, tudi jaz bi imel-a toliko denarja. Meni osebno ne bi bilo prijetno s toliko denarja. Ne, ker ne bi vedela, kaj z njim. Preprosto nekaj ne more biti v redu s tem. Potem sem videla nek post, kje drugje kot na Instagramu. Neka skupina (pozabila katera in kje) se je odločila, da bo namišljeno zapravila vse Bezosov denar. Samo, da vidijo, koliko ga ima, v praksi, ker so številke tako velike, da si je že težko primerjati, kaj vse lahko s tem denarjem kupimo. No. Oni so ozdravili Afriko malarije. Sveta neizobrazbe/pismenosti. Revežev lakote. Skratka, izpolnili so vse želje vseh misic tega sveta. In ne, še vedno niso zapravili vsega denarja Jeffa Bezosa. Aha, to je tisto, kar me moti pri tem denarju. 

 

KAJ TI BO TOLIKO DENARJA NA RAČUNU? Da lahko rečeš, da ga imaš? Da se uvrstiš na lestvico, katerokoli pač že, ker nisi lep, ker nisi igralec, športnik, ker ne veš, koliko časa boš živel in nimaš drugega materiala za tekmovanje? Resno? Zato samo kopičiš? Ker zapraviti ga ne moreš, pa če si vsak dan kupiš sveže spečenega BMWja in Applov izdelek z vsemi gadgeti in priključki in kabli zraven. Kaj ti bo? In zakaj s tem ne povrneš? Zakaj ne plačaš delavcev toliko, da bodo z veseljem hodili v službo? Jasno, razumem, da nikoli nihče ni zadovoljen s plačo, vsak bo vedno hotel še več... Je to tvoj problem, da ni dovolj, da gledaš samo naslednjo številko, ki jo lahko dosežeš? Da ne bo pomote, Jeff Bezos ni edini na mojem seznamu, ki mu ponujam vsa ta vprašanja. Žal se seznam povečuje, odgovorov nimam. Mogoče, ker sem si jih do sedaj postavljala v glavi. 

 

Mogoče mi bodo pomagali vaši odgovori na prejšnja vprašanja, zaenkrat vem samo moje (in Gašperjevo) mnenje o financah, mogoče potrebujem večjo razgledanost in mi bo jasno. Žal (ali na srečo) nisem edina, ki se sprašuje tista vprašanja. 


Zadnje čase ni več IN recikliranje, IN je ponovna uporaba. Mesec brez nakupov (glej zgoraj). Je manj, ne več. Denar je zlo, je hrček, ki poganja kapitalizem, ki poganja vojne, ki poganja sovraštvo, neenakosti, revščino, trpljenje, bolezni, lakoto, nepismenost, neenakopravnost, neenakost med ženskami, spolne zlorabe. Če obstaja kaj slabega na tem svetu, gotovo lahko najdemo povezavo z zahodom, kapitalizmom, denarjem. 

 

Popularno postaja mnenje not making more but spending less. Denar ni rešitev naših problemov, jih večkrat dela. Zato mesec brez nakupov, ne nujno, da prihranim, ampak da ne zapravim. Da ne pomagam poganjati tega začaranega grdega kroga, ampak da ustavim. Da pokažem in dokažem, sebi in drugim, da ne potrebujem toliko. Da potrebujem manj. Da lahko živim bolj preprosto, uživam v malenkostih, v čistem zraku, zeleni (beli) naravi, da ponovno uporabim, namesto vržem v smeti in kupujem novo novo novo novo. 

 

To je današnja zdrava, lepa, moralna teorija, ali ni? 


Kaj je denar?


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.