Vstati z drugo nogo

Published on 21 March 2021 at 11:30

Recimo, da vsi poznamo tisti ukaz, naj gre revež nazaj v posteljo in vstane z drugo, desno nogo. Včasih se zgodi, da imam slab dan, ne nujno danes. Včasih že vem, da bo slab dan, včasih mi postane hitro jasno, spet kdaj pač traja malo dlje, da dojamem. Na tisti dan mi gre vse narobe. Brcam se ob vse možno, spotikam, padam, letijo mi stvari iz rok, ne znam najti besed, stavkov, slabe volje sem in zadirčna, ne znam komunicirati, poslušati. Po možnosti se isto dogaja še komu drugemu v moji bližini. Recept za katastrofo. Še posebej na tak dan se rado zgodi, da bi najraje zavrtela dan na začetek in a) ostala v postelji ali b) začela vse od začetka. No, v tem primeru je trajalo nekaj časa, da sem dojela, katera je skrivna sestavina. Bom razložila na primeru. 

 

Si na dieti, šteješ kalorije, korake, dneve za takšno vrsto telovadbe, potem drugo vrsto telovadbe, malo si lačna, malo ti manjka sladkorja. Pride dan, ko se dodatnemu sladkorju ne moreš odreči. Naj bo to rojstni dan, božič, velika noč, ali pa eden tistih dni, ko gre vse narobe, dežuje že cel teden, ampak je divje v službi, nič ne spiš, doma pa samo letaš od enega konca do drugega. Kava ne prime. Spiješ cocacolo, poješ čokoladno torto. Pa še kakšno lepo skledico toplega mleka z OGROMNO žlico Nutelle za v posteljo, da boš lažje zaspala. Kalorije nehaš šteti nekje sredi dneva. Ker veš, da je šla računica po vodi, ti postane vseeno še za tiste kalorije. Misliš si, bom jutri pojedla manj in pretekla več. Ja, itak.

 

Na terapiji smo delali vaje z napenjanjem mišic. Sprehodiš se po telesu, od vrha glave do stopal. Krčiš posamezno mišico in sprostiš. Ponoviš. Začneš z dvigom obrvi. Ponoviš. Stisneš obrvi, kot da si jezen. Ponoviš. Odpreš usta na stežaj. Ponoviš. Zategneš ustnice v čudaški nasmeg, da pokažeš vse sobe, tudi to ponoviš. Ste dojeli, ne? Ko sem to delala prvič, sem opazila neko nepravilnost, itak da sem zakomplicirala. Občutim namreč, kdaj je napeto, ampak tudi ko spustim, se ne počutim, kot da je moje čelo/lice/čeljust/vrat/ramena, itd. popolnoma sproščeno. Ni napeto, vendar ni sproščeno. Kako naj sprostim? Odgovor: zanimivo, da sem to opazila, večina nikoli ne opazi, le nekateri, pa še ti potrebujejo več časa. Z vajo pride mojster. Bolj kot napenjaš, lažje sprostiš. 

 

Zadnje čase z največjim veseljem poslušam Brene Brown. Govori o vodenju, raziskuje sram. Odlična, odlična ženska, pri kateri brez problema spregledam tisti njen teksaško-zaviti naglas. Pripovedovala je zgodbo, ki je vključevala prepir z možem. Kako ponavljata eno in isto temo v prepirih, in kako je na neki točki dojela. Razumela je, kaj ji je govoril. Ko se je to zgodilo, je spremenila njeno običajno sestavljeno poved. Povedala mu je, kaj bi naredila običajno. Da bo najbrž še večkrat ponovila. Ampak da mu obljublja, kako bo od tistega trenutka naprej delala in se trudila, da ga bo razumela, da ga bo sprejela in da mu bo stala ob strani. Ker njen namen ni zmagati v prepiru. Njen namen je, da skupaj premagata individualne strahove in sramotne trenutke enega in drugega. Ker ji ni nič bolj pomembno od njune zveze. 

Kaj torej je skrivna sestavina? Ki jo poznam, vendar je še nisem uporabila v praksi? Ampak jo bom, ker kot sem rekla, tukaj sem zato, da teorijo spremenim v prakso. 

 

Učiš se na napakah. Ne moreš izbrisati preteklosti, niti se ne smeš sramovati preteklosti. Pripeljala te je tukaj, kjer si zdaj. Ampak hkrati to ne pomeni, da obupaš in nadaljuješ po poti, za katero veš, da ni dobra zate. Sprejmeš. Se ustaviš. Vdihneš. Napneš, sprostiš in ponoviš vajo. Naslednji dan ne pretečeš več in ne poješ manj. Greš naprej po načrtu. In delaš na sebi še naprej. Ker cilj ni zmagati v prepiru. Cilj je imeti zdrav odnos, se boriti skupaj. Ne s partnerjem, ampak sam s sabo. Dokler si jezen, razočarana, obupan, se ne sprejemaš, potem ti noben nov začetek dneva ne bo pomagal pri dobri volji in soočanju s slabimi dnevi. 

 

Ker vsi vemo. Ko je polna luna, ti pač pridejo. Kaj narediš z njimi pa je tvoja in samo tvoja odgovornost. 

 

Zdaj grem pa po čokolado za nagrado! :)


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.