Pozdravljeni na blogu.

 

Načeloma se sprehajam med različnimi temami, nekaj se jih ponavlja. Vsak mesec objavim eno temo o introvertih, izpolnjujem delovni zvezek, ki je nastal na knjigi Tihi (Quiet) Susan Cain. Izpolnjujem vprašanja in zapisujem misli. 

 

Preostale objave bi lahko razdelila na tri sklope: 

- o knjigah,

- osebno, o meni,

- projekti. 

 

Čeprav je vse o meni, v vseh nekaj filozofiram in razmišljam, o sebi, o drugih, navezujem, povezujem. Težko naredim te sklope ostro ločene, samostojne. Vsega je malo povsod. 

 

Rada ustvarjam, rada organiziram, rada pišem, rada berem. To tukaj so stranski učinki vsega tega. 


Zmenek s knjigo

Postajajo popularne, po svetu že nekaj časa, zdaj prihajajo k nam. Feliks trgovine, založba Učila International, d.o.o. jo prodajajo že kakšno dobro leto. Marca je svet ugledala knjižna škatla pri založbi Sodobnost. Recimo, da mi je ena založba bolj všeč kot druga, brez problema sem zamenjala. Toliko o tem. 

Read more »

Multipotencialci

Priporočam ogled TED govora, Zakaj nekateri izmed nas nimamo enega samega pravega (po)klica. Lahko izpolnite tudi kviz - ali ste tudi vi multipotencialci? Emilie Wapnick (Kanada) mi je rešila življenje. Metaforično, vsaj v enem pogledu pa tudi dejansko. 

Read more »

O slovenščini

Midva prihajava iz različnih koncev sveta. Medtem ko se od bolečine dolgčasa zvijam na kavču čakam, da mine tista proslava ob rojstnem dnevu Slovenije (točno tista, ki se je praznovala dvakrat, ker sta 'oči' in 'oči' pozabila, da se rojstni dan praznuje na določen datum, ne glede na njune preference to početi skupaj hkrati). On z družino, napol s solzami v očeh vse skupaj zvesto spremlja. Z ogromno zastavo obešeno pred hišo. Ko se zadeva zaključi, greva namreč končno lahko na morje. Na Hrvaško. 

Read more »

Domotožje

Sem ter tja me zadane kot val. Večkrat kot ne je to močan val, bolj tsunami kot valovanje na slovenski obali. Včasih, ampak bolj poredko se zgodi, da ga pričakujem. Opazujem okolje, opazujem sebe in vidim, da se bo nekaj zgodilo. Redkokdaj se mu uprem. Večinoma se vržem notri, toliko, kot mi situacija dovoli. Vozim čim več, tam sem sama s tem valom in je odlično. Jokam, ampak grenko-sladke solze so to. So solze ponosa nase, še vedno moj največji dosežek, o katerem ogromno ljudi ve, tako po pripovedkah, po besedah, niti približno po čustvih. Čeprav je ta moj val posledica grenke izkušnje za njih. Tudi zame je bila grenka na kakšnih področjih. Ampak potem je tu ponos. Potem so tu ljudje, izkušnje. O bog, kakšne izkušnje so to. Zrak. Voda. Cesta. Veter in vročina. Jezik. Hrana. Kava. Dirty Chai Latte. Vijolična drevesa. In v resnici velikokrat diši po evkaliptusu, tako nežno, da komaj zaznaš.

Read more »

Kamni, dim in ogenj

Z mojim imava večkrat debato o denarju. In mojem nesmiselnem zapravljanju le-tega. In njegovih komentarjih v stilu: meni takšne stvari pač nič ne pomenijo. 

Read more »

Ljubljenci bogov

Danes, na velikonočni ponedeljek (glej spodaj) pišem o bogovih. Ni o tistem bogu, ki se mu imamo zahvaliti, da smo danes lahko doma (pusti filozofiranje za enkrat drugič). Je o drugih bogovih, grških, antičnih. Tudi v to debato se na tej točki ne bom spuščala, se je pa z veseljem lotim kdaj drugič (religiolog itd.)

Read more »

Vstati z drugo nogo

Recimo, da vsi poznamo tisti ukaz, naj gre revež nazaj v posteljo in vstane z drugo, desno nogo. Včasih se zgodi, da imam slab dan, ne nujno danes. Včasih že vem, da bo slab dan, včasih mi postane hitro jasno, spet kdaj pač traja malo dlje, da dojamem. Na tisti dan mi gre vse narobe. Brcam se ob vse možno, spotikam, padam, letijo mi stvari iz rok, ne znam najti besed, stavkov, slabe volje sem in zadirčna, ne znam komunicirati, poslušati. Po možnosti se isto dogaja še komu drugemu v moji bližini. Recept za katastrofo. Še posebej na tak dan se rado zgodi, da bi najraje zavrtela dan na začetek in a) ostala v postelji ali b) začela vse od začetka. No, v tem primeru je trajalo nekaj časa, da sem dojela, katera je skrivna sestavina. Bom razložila na primeru. 

Read more »

Knjiga in jaz

O tem, kako berem sem že pisala. Branje mi je pogovor z avtorjem, z junaki, skušam razvozlati zagonetko, s katero zavozla in odvozla zgodbo, učim se jezika, ki je nov v vsaki zgodbi. 

Read more »

Sramežljivci, ekstroverti in introverti

Spet se vračam v tišino, tihe zapiske dnevnika Quiet, k introvertom. K izboljšanju mojega položaja kot introverta, položaja vseh introvertov na celem svetu, predvsem pa k izboljšanju sebe kot introvertke, bolj pristne, resnične, ponosne, prave.

Read more »

Leto dejanj

Na začetku letošnjega leta se je ponovil priljubljeni hešteg. #toletobomoje. Prisoten je bil v izzivih, prisoten je bil pri prodaji, postavljanju ciljev vse od prehrane in obvezno perfektnega videza našega dobrega, starega, izmučenega telesa. Bil je povsod. Včasih mu je sledil drug hešteg. #česiupaš. Osebno sem ga raje dodajala skupaj z #čeneboprejkonecsveta. Raje nisem izzivala usode, sem pa več kot pripravljena stisniti do konca, ne bom obupala, tudi če bo letos res konec sveta. Ker nikoli ne veš in upanje umre zadnje. Besednih zvez primernih za posluha polne lojtrice je čez glavo. 

Read more »

Finance: naslednja epizoda

Živim drugi mesec brez nakupov. Ni bilo tako težko ignorirati vseh vabil (beri: reklam) na Instagramu med scrollanjem. Težje je bilo iti v trgovino in potegniti črto, ločnico med kaj potrebujem in kaj hočem samo za zabavo. Kje je meja med kupovati osnovne potrebščine (kamor Nutella sodi, jasno) in zdaj spet po nepotrebnem šopingiram, zato da si zapolnim tisto luknjo. Knjiga za tamalo? Ima jih miljon, ni obvezna za v šolo ali vrtec, torej ja ali ne? Čaj zame? Običajno sem jih razvrstila. Neki posebni čaji iz čajnice so nakup. Zeleni, črni, metin, ingverjev čaj iz supermarketa - obvezno, del nakupovanja hrane. Zdaj sem flirtala s Pukkinimi čaji v DM. Za lažje spanje, matcha čaji, čaji za ljubezen z vrtnico, kamilico in sivko. Cedijo se mi sline samo, ko pomislim. To je moje malo razvajanje, uživam v pitju čajev, tudi naredim si jih rajši sama, ko da bi mi jih pripravil nekdo drug, to je moj cel ritual. Kaj naj zdaj s tem čajem? Naredila sem kompromis. Za boljše spanje in boljšo prebavo - ok, tisto razvajanje z vrtnico bo pač moralo počakati. Nisem ravno na točki praznega predala s čaji, če smo iskreni. Ok, če smo čisto iskreni bosta kmalu morala biti dva predala, ker je en preveč poln in se še komaj zapira. Ok, mogoče tudi tistega za lažjo prebavo ne bi nujno potrebovala že kar ta mesec .... 

Read more »

Čez potok, ne čez most

Trdne, svetlomodre platnice, 256 strani. Na dragocen, vreden, gladek, svetleč papir sprintane zgodbe in narisane risbe. Pri nas jo je izdala založba Sodobnost. Govori o najstništvu, tako v živo, tako grdo, iskreno, lepo, da se te mora dotakniti. Vsakega izmed nas. 

Read more »

Korak nazaj za naprej

Dobrodošli nazaj, med tihe dnevniške zapise. S to temo se javljam tretjič. Odgovarjala sem na vprašanja, ki se pojavljajo v Quiet Journal, ki ga je uredila Susan Cain, avtorica knjige o introvertizmu s slovenskim naslovom Tihi. 

Read more »

Motivacijski grižljajčki

Takrat, kadar hodiš korak za korakom, brez namena, brez končne točke, sam stopaš tja, kamor lahko, takrat si vedno presenečena nad končnim rezultatom. Naj bo to dobro ali slabo presenečenje, cilj ni pričakovan. Na tak način sem se zaljubila v norveščino, korak za korakom. Na tak način sem prišla do spletne strani, do bloga, do imen za vsak zavihek posebej, za idejo za vsak članek posebej,... Bolj kot sem hodila, več kotičkov, kamor bi lahko kolikor toliko varno stopila, sem odkrila. Delati na sebi pomeni biti ves čas prisoten, opazovati, popravljati, padati, ampak se obvezno tudi znova pobrati, sicer bi naredili bolj malo, pa še tisto sebi v večjo škodo kot dobro.

Read more »