Prihajam.


PRVINSKOST VONJAV

Vonj je oseben. Ti imaš svoj vonj, svoje spomine, ki so povezani z vonji. Je prvinsko čutilo, najmanj razumsko. Za razliko od besed, pisave, branja. Ko to dvoje združiš, doživljaš nekaj povsem enkratnega. 

 

Opiši svoj najljubši vonj, čimbolj izvirno. Pomaranča naj ne bo pomarančasta. Naj bo sladka, lahka, lepljiva, vesela, prevzetna, preglasna. Vrtnica naj bo nežna in zapeljiva, globoka, čutna, samozavestna. Mogoče kljubovalna. Bosvelija (frenki) je mirna, globoka, temna, prstena, sveža, pomirjujoča, zvesta. Najdi so svoj vonj in svoje besede. Najdi besede za vonjave okoli sebe. 

 

In dihaj. Zapri oči. In dihaj.Tukaj te (bo) čakal vprašalnik. Sestavila sem ga sama, z mislijo na besede in na vonjave. Na moč, ki jo imajo besede in na prevečkrat pozabljeno moč, ki jo ima vonj. 

 

Vonj lahko identificira, lahko podpre, zdravi, osreči, dvigne, poljubi, objame, zajame, pomiri, umiri, napolni z energijo, dobro voljo, odpre pljuča, da lahko polno zajamemo zrak. Ne velja en vonj za vse enako, ne veljajo vsi vonji enako vsak dan. En dan živim za vonj limete, naslednji dan ga ne prenesem. Nobene potrebe ni po razumevanju. Dovolj je, da prepoznam in verjamem. 

 

To je to, kar se želim učiti. Prepoznati in verjeti. Se podpreti, kadar to potrebujem, se povezati, poživiti, opremiti.

 

Vprašalnik ti bo na voljo točno s tem namenom. Pomagal ti bo prepoznati sebe tukaj in zdaj preko vonjav, ki jih že poznaš, raziskuješ, spoznavaš na novo. Ne verjami pa samo besedam na papirju. Pojdi globje in spoznaj svoj vonj. Pri tem ti bom pomagala po svojih najboljših močeh - z nasveti, usmeritvami, idejami, predlogi. Spoznavanjem vonjav in izmenjavo besed. Ustvari si svoj vonj, mogoče pa te presentim tudi sama s kakšnim bolj praktičnim in konkretnim zakladom v temni steklenički.